Nakit s otoka Paga

Iako je tek peti po veličini od svih hrvatskih otoka, turizam otoka Paga proteklih je nekoliko godina procvjetao. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji tradicionalnog i modernog, starinski gradovi, mjesta i sela čine impresivan krajolik koji nalikuje mjesečevoj površini.

Povijest otoka Paga obilježena je mnogim bitkama, a brojni narodi ostavili su kroz povijest na njemu svoj trag i obilje kulturne ostavštine. Upravo tu ostavštinu smatrali su vrijednom istraživanja iz zlatarske radionice “Vrančić” kada su zaronili u fascinantnu prošlost Paga i odlučili oživjeti nakit s narodnih nošnji koji se generacijama prenosio kroz paške obitelji.

Kao simbol narodne nošnje grada Paga koriste se peružine i roćini. Peružina je filigranski iskovana kugla koja se koristi u ukosnici, a više njih se nižu na ogrlicu. Prema pričama nona sa otoka Paga, svaki je pomorac sa svog putovanja svojoj izabranici donosio zlato koje se kovalo u kuglu (peružinu).

Najveća zbirka paškog nakita sačuvana je u benediktinskom samostanu u gradu Pagu. Nakit s otoka Paga zlatarske radionice “Vrančić” spoj je umjetnosti, tradicije i kulture. Preuzimajući detalje s narodnih nošnji, ornamente povijesnih građevina, u rukama ovih majstora nastaju maštovite naušnice, privjesci, ogrlice, ukosnice i prstenje, dostojni kraljevni.